Zijn partnerschapsvoorwaarden nu standaard?

Sinds 2018 hoor je mensen vaak zeggen dat je nu standaard partnerschapsvoorwaarden hebt. Of die uitspraak klopt, dat ligt aan wat je had willen afspreken. Je gaat het partnerschap nog steeds aan in gemeenschap van goederen maar die is wel kleiner dan vroeger. Voor sommige stellen zijn partnerschapsvoorwaarden niet meer nodig, voor andere stellen juist wel.

partnerschapsvoorwaarden standaard

Wat is er nu standaard geregeld waarvoor je geen partnerschapsvoorwaarden meer nodig hebt?

Als je na 1 januari 2018 een partnerschap aangaat, krijg je standaard een beperkte gemeenschap van goederen. Daar valt alles in wat je al samen had op 2 namen en alles wat je tijdens het partnerschap verdient en spaart of daarvan koopt. Wat er niet in valt, dat zijn bijvoorbeeld een studieschuld die je al had, een huis dat je al had op één naam of een onderneming die er al was vóór je partnerschap. Een studieschuld of andere schuld die je tijdens het partnerschap maakt, valt er wel in. Een huis dat je tijdens het partnerschap koopt op één naam valt er ook in. Wat er niet in valt dat is een erfenis of schenking die je krijgt tijdens je partnerschap. Daarbij maakt het niet meer uit of er een zogenoemde “privé clausule” op zat.

Wie moet nog wel partnerschapsvoorwaarden maken?

Partnerschapsvoorwaarden zijn nog steeds van belang als je:

  • nieuwe schulden, die je tijdens het partnerschap maakt, privé wilt houden;
  • problematische schulden hebt uit het verleden;
  • elkaar wilt beschermen tegen eventuele zakelijke problemen omdat één van beiden ondernemer is;
  • principieel je spaargeld gescheiden wilt houden, ook wat je tijdens het partnerschap spaart.

Voor wie zijn partnerschapsvoorwaarden niet meer nodig?

Voor 2018 maakten veel stellen partnerschapsvoorwaarden omdat ze de algehele gemeenschap van goederen te groot vonden. Vaak werden daarbij studieschulden en erfenissen privé gehouden, en soms ook privé vermogen van voor het partnerschap zoals de overwaarde van een huis. Is dat ook precies wat jullie willen? Ben je geen ondernemer en heb je geen bijzondere schulden? Dan is er een grote kans dat de beperkte gemeenschap van goederen prima bij jullie past en dat je dus geen voorwaarden meer hoeft te maken.

De nieuwe wet geldt alleen voor nieuwe partnerschappen

De nieuwe wet geldt alleen voor wie een geregistreerd partnerschap aangaat op of na 1 januari 2018. Was je daarvoor al geregistreerd als partner zonder voorwaarden? Dan heb je nog een algehele gemeenschap en is er voor jou niks veranderd in 2018.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven